Philips Hue dimmer review – Draadloze lichtschakelaar

De Philips Hue dimmer is een draadloze lichtschakelaar waarmee je snel een bepaalde sfeer kan zetten zonder daarvoor een extern apparaat nodig te zijn. In bepaalde situaties kan dit een erg handig accessoires zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan het moment dat wanneer je thuis komt of snacht’s naar het toilet moet en de verlichting aan wilt zetten, maar je smartphone niet bij de hand hebt. In dit soort gevallen is een lichtschakelaar zeker geen overbodige luxe!

Voor deze review maken wij gebruik van 1 Philips Hue Switch dimmer waaraan we in totaal 10 Hue lampen hebben gekoppeld. Hieronder vind je onze mening over deze slimme schakelaar.

Ons eerste indruk

Ons eerste indruk was vooral positief. Het is een compacte schakelaar met 4 fijne drukknoppen. 2 knoppen om het licht aan en uit te zetten en 2 om de lampen te dimmen en te switchen tussen bepaalde licht-standen.

Wat ons opviel, is dat je deze schakelaar op twee manieren kan gebruiken, als afstandsbediening, zoals de klik aan, klik uit schakelaar, maar ook als wandschakelaar door de dimmer te plaatsen in de meegeleverde houder.

Verder word er een knoop batterij meegeleverd die je achter in het apparaat stopt. Deze batterij gaat ongeveer een jaar bij intensief gebruik mee.

Eenvoudig te bevestigen op elke plek in huis

Tevens word er een magnetisch wandplaatje meegeleverd waar je de Philips Hue dimmer in kan hangen. Zo hoef je de dimmer nooit kwijt te raken en dient het meer als een wandschakelaar.

Je kan deze wandplaat op verschillende manieren monteren. Als je hem aan de muur wilt hangen gebruik je de meegeleverde schroefjes. Wil je echter geen gaten boren, kun je als alternatief de plakstrips aan de achterzijde gebruiken.

Let hierbij wel op dan de strips maar enkele keren te gebruiken zijn. Daarna zal het zijn plakkracht verminderen en zul je deze moeten vervangen met bijvoorbeeld een plakstrip van de bouwmarkt.

Daarnaast zijn de dimmer en houder beiden magnetisch zodat je hem ook aan kunststof kozijnen of koelkast kan hangen.

Een ander voordeel is dat de Hue Switch dimmer op een batterij werkt, waardoor je geen gedoe hebt met kabels of het apparaat moet plaatsen bij een wandcontact doos.

Volgens Philips gaat de batterij een jaar mee voordat je deze moet vervangen. Echter hangt de dimmer al meer dan een jaar bij ons in de woonkamer en hebben wij de batterij nog steeds niet hoeven te vervangen. En ja, de dimmer word bij ons dagelijks gebruikt, meer dan de Hue app.

Tip: Wanneer de muren gestuct zijn, zijn deze vaak voorzien van stucprofielen, waaraan je de dimmer magnetisch kan bevestigen. Toevallig zit bij ons zo’n profiel net naast de deur van woonkamer en gang. Zie afbeelding hieronder

philips hue dimmer review - magentisch op stucprofiel

Eenvoudig te installeren

Het apparaat toevoegen aan je Hue systeem is niet moeilijk en is in een mum van tijd gedaan. Het werkt op dezelfde manier als andere Hue apparaten koppelen. Open de Hue app, druk op ronde knop van de Bridge, en de Switch zal nu tussen de accessoire lijst moeten staan. Is dit echter niet het geval, dan zul je dit handmatig moeten doen door het serie nummer in te vullen.

Wanneer deze is gekoppeld met de Hue Bridge, selecteer je de kamers die je met het apparaat wilt bedienen. Je kan maximaal 2 kamers tegelijk bedienen met 1 dimmer. Wanneer je alle lampen wilt beheren ( max 10 ), dan selecteer je “alle lampen”.

Al met al zal de installatie enkele minuten tijd in beslag nemen. 

Ben je onbekend met Hue en heb je geen flauw idee hoe je een accessoire of lamp installeert?Lees dan eens het artikel over Philips Hue installeren. In dit artikel vind je een complete Philips Hue installatie handleiding.

Heb je geen Bridge in huis en wil je toch je smartlampen verbinden met de schakelaar? Houdt dan de dimmer dicht bij de lamp en houdt de bovenste button enkele seconden ingedrukt.

Philips Hue Switch dimmer in gebruik

philips hue dimmer knoppen instellen1 van de voordelen, is dat je ook je smartlampen bedient zonder de Hue app nodig te zijn. Wil je een romantische sfeer neerzetten, maar ligt je telefoon of tablet aan de lader? Pak dan de dimmer en switch makkelijk tussen je favoriete lichtrecepten.

Deze lichtrecepten voeg je toe met de Hue app. In totaal kun je 5 lichtstanden opslaan op het apparaat. Om te wisselen van lichtstand druk je meerdere keren op dezelfde button als waarmee je de verlichting aan zet. Het licht dimmen of juist wat feller zetten doe je met de twee middelste knoppen.

De Hue dimmer is meer dan alleen een simpele wandschakelaar

Deze Philips Hue lichtschakelaar kun je ophangen in de houder waardoor het fungeert als wandschakelaar, maar je kan hem ook als afstandbediening te gebruiken. Haal hem uit de houder en bedien je vanaf elke plek in en rondom het huis, met een maximale afstand van 12 meter. Om te voorkomen dat de schakelaar overal rond zwerft en vervolgens kwijt raakt, is het aan te raden om na gebruik de dimmer in houder te plaatsen.

“Trust me, het komt vaker voor dan je denkt!”

Philips Hue dimmer kit kopen?

De Philips Hue Switch dimmer is een slimme schakelaar die je in bijna alle starterskits terug vind. Ben je meer schakelaars nodig, om bijvoorbeeld ook de lampen op de bovenverdieping of buiten zonder de app te bedienen, kan een extra dimmer handig zijn.

De standaardprijs van een enkele dimmer ligt rond de 20 euro, maar we zien deze accessoires regelmatig in de aanbieding komen. Als kortingsactie, maar ook in zogenaamde voordeelbundels, zoals een Hue dimmer duo pack voor nog nog geen 30 euro.

Voordelig Philips Hue accessoires kopen? Vind hier de beste deals!

Philips Hue accessoires deals

Tot slot deze Philips Hue dimmer review

Zoals je hierboven hebt gelezen, zul je vast hebben gemerkt dat een Philips Hue dimmer erg handig kan zijn in bepaalde situaties waarbij je je telefoon of tablet niet bij de hand hebt. Daarom zie je deze schakelaar ook veelal terug zien in de starterskits. Het is één van de meest gebruikte Hue schakelaar.

Echter is het niet de enige lichtschakelaar om je verlichting te bedienen, er zijn er namelijk meer, van zowel Philips zelf als externe fabrikanten, zoals Niko, maar de Hue dimmer is de enige schakelaar die je ook van de muur kan halen. Wat ons betreft is dat echt een pluspunt.

Wat wij als een minpunt ervaren ten opzichte van de slimme Hue Tap schakelaar is dat je de batterij na verloop van tijd moet vervangen. Bij de Tap is dit echter niet het geval, Deze krijgt stroom door middel van kinetische energie, waardoor je geen batterijen meer nodig bent.

Philips Hue Switch Dimmer – Plus en minpunten

Pluspunten

  • Zowel als wandschakelaar als afstandbediening te gebruiken
  • Geen gedoe met snoeren of wandcontact dozen. Deze schakelaar is volledig draadloos
  • Snel switchen tussen je favoriete lichtrecepten

Minpunten

  • De batterij moet je na verloop van tijd vervangen
  • De plakstrip aan de achterzijde van de houder is maar enkele keren te gebruiken. Daarna verliest het zijn plakkracht
  • Zonder de Hue Bridge weinig functies

Wij hopen dat je na het lezen van deze review een beter beeld hebt over deze accessoire. Heb jij een totaal andere mening of mis je enkele punten in deze Philips Hue dimmer review? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie